Авокадо – суперхрана за децата

Avocado-1

Много деца се съпротивляват да ядат плодове и зеленчуци, но авокадото е плод, който децата по-охотно приемат, особено когато е приготвено по привлекателен за тях начин. Например, може да направите вкусен мус с помощта на пюре от авокадо, какао на прах и подсладител като стевия или мед. Авокадото е много полезно за децата, тъй като то осигурява изобилие от витамини, минерали и други основни хранителни вещества.

Мазнини и Фибри

Авокадото е богато на здравословни мазнини и фибри, които са от съществено значение за здравето на децата. Половин чаша авокадо съдържа:

  • 7.153 грама мононенаситени мазнини.
  • 4.9 грама фибри.Това е 19,6% от дневната нужда за децата. Фибрите стимулират храносмилателната система, което е от полза за децата, които са склонни към запек.

Витамини

Половин чаша авокадо съдържа:

  • 15,3 микрограма витамин K, или 19,1 на сто от дневната нужда. Този мастно-разтворим витамин помага при образуването на кръвни съсиреци.
  • 59 микрограма фолиева киселина, или 14,8 на сто от дневната нужда. Тя стимулира развитието на клетките.
  • 1,51 милиграма витамин Е, който е 5 на сто от дневната нужда. Този витамин поддържа сърцето, стимулира производството на червени кръвни телца, кожата и косата.
  • Витамин B-6 поддържа имунната и  нервната системи, като в  половин чаша се съдържа 9,4 на сто от дневната нужда на децата.
  • 7,3 милиграма Витамин С, което е 12,1 на сто от дневната нужда от този важен витамин, подпомагащ развитието и растежа на децата.

Калий

Авокадото е отличен източник на минерала калий. Половин чаша осигурява 354 милиграма, или 10,1 на сто от дневната нужда. Тялото се нуждае от калий, за да могат органите, клетките и тъканите да функционират нормално.При децата играе изключително важна роля за растежа и изграждане на мускулите.

Вкус и плътност

Авокадото има мек, приятен вкус и кремообразна текстура, и е сравнително лесно децата да бъдат убедени да го приемат. Комбинирайте авокадо с други храни, които детето ви обича. Пригответе детско гуакамоле като пасирате половин авокадо, един банан и малко лимонов сок.

Универсалност

Авокадото може да се приготви по много начини, както в солени, така и в сладки комбинации, което ви позволява гъвкавост в начина, по който го предлагате на децата си. Прекрасен пастет се получава от авокадо и домашна майонеза, или пък сос от авокадо и кисело мляко. Можете да предложите авокадо на бебето като здравословна първа храна. Пригответе питателна междинна закуска за училище или пикник като нарежете авокадо на малки парченца в кутия. Или, просто приложете фантазия и експериментирайте.

Източник: Advantages of Avocado for Kids

Снимка: www.bonappetour.com