Розова вода – 7 прекрасни начина за употреба

Розовата вода е вторичен продукт от производството на розово масло. Розовите листенца се подлагат на парна дестилация и етеричното масло се отделя, като остава хидрозол, иначе известен като розова вода. Ароматът на роза е женствен и изтънчен. Той е мек, в същото време силен. Розовата вода е лек, универсален както за всякакви козметични цели разтвор, така широко приложим и в кулинарията.

Бихте могли да си направите розова вода сами, но за да си спестите сложната процедура, купувайте я от доказани производители. Търсете такава с етикети “100% чиста” и “органична” и винаги преглеждайте списъка със съставките, за да сте сигурни, че не съдържа алкохол, оцветители и други добавки.

Имайки този дар от природата, можете да го използвате по многобройни начини!

1. Като парфюм

Това е може би най-разпространеният начин за употреба на розовата вода. Вместо да пръскате комерсиални и често доста скъпи парфюми, които са пълни с изкуствени аромати, алкохол и други добавки, опитайте с розова вода. Няколко пръсвания по врата и китките биха свършили чудесна работа.

2. Процедури за тялото

Розовата вода има противовъзпалителни свойства и това я прави чудесно допълнение към вашите продукти за грижа за кожата и косата. Може да си купите продукти, които съдържат розова вода (или розово масло), или просто да добавите розова вода в козметичните продукти, които имате. Сипете по една супена лъжица розова вода в овлажнителя и ексфолианта си за тяло и разбъркайте. Използвайте по обичайния начин.

3. Като тоник за лице

Розовата вода е отличен тоник за лице сама по себе си – няма нужда да я смесвате с нищо! След като измиете лицето си, напръскайте го леко с розова вода, оставете го да изсъхне и нанесете крем за лице. Резултатът е по-мек и по-бистър тен.

4. В млечни храни

Розовата вода върши чудеса в десерти на млечна основа, като пудинги, кремове, и кисело мляко. Просто добавете ¼ чаена лъжичка на една чаша от любимото си кисело мляко и разбъркайте. Добавете още няколко капки, ако да постигнете още по-изтънчен вкус на всяка лъжичка.

5. Лимонада

Розовата вода прави напитката истинско удоволствие за сетивата!

Рецепта за лимонада с розова вода – 8 порции
8 чаши вода
1 1/3 чаши кленов сироп
1 1/2 чаши лимонов сок
2 супени лъжици розова вода
Щипка сол
Разбъркайте всички съставки в блендер и готово! Насладете се на уникалния вкус!
6. В торти и бисквитки

Към ваниловите торти и чаени бисквитки, които иначе имат лек и неутрален аромат, розовата вода добавя уникално усещане. Може просто да добавите една супена лъжица розова вода към тестото, което приготвяте по дадена рецепта.

7. За ароматизиране на спално бельо

Освежете спалното си бельо с розова вода. Напръскайте чаршафите от близко разстояние. Ароматът ще успокои сетивата ви и ще ви даде усещане за обновление и позитивност.
Източник: http://www.organicauthority.com
Снимка: popsugar.com